Francuska restauracja L’Ecru, działa w łódzkiej Manufakturze od maja 2006 r. i jest najdroższą restauracją w Polsce. Restaurację zaaranżowano w starej fabryce z czerwonej cegły. Wystrój restauracji utrzymany jest oczywiście w kolorze ecru.
Na ścianach wiszą fotografie w sepii pokazujące najpiękniejsze miasto świata – Paryż. Charakterystyczny dla wnętrza jest duży kominek i posadzki w stylu francuskich chateau. Obowiązkowe są świeże róże, oczywiście w kolorze ecru. Szefem Kuchni l’Ecru jest Jean Marc Tachet, – posiadający tytuł Meilleur Ouvrier de France – najwyższe francuskie odznaczenie dla kucharzy. Jean jest jedynym pracującym w Polsce (i Europie Środkowej) Szefem Kuchni z tak wysokimi kwalifikacjami.
Historia
Jean-Marc Tachet – Szef Kuchni restauracji l’Ecru – dossier
„Gotowanie jest sztuką, a sztuka wymaga cierpliwości…”
Jean-Marc Tachet urodził się w 1968 roku w Lyonie.
Jean-Marc Tachet od 15 do 17 roku życia pracował dla Roger Roucou - prezydenta stowarzyszenia najlepszych francuskich mistrzów sztuki kulinarnej "Maitres Cuisiniers de France" oraz właściciela restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin.
Jean-Marc Tachet przez kolejne dwa lata rozwijał swoje umiejętności u Gerard Cortembert - właściciela "L'Auberge du Cep Fleury en Beaujolais" (2 gwiazdki w Michelin).
Jean-Marc Tachet w latach 1986-1987 współpracował z żywą legendą francuskiej sztuki kulinarnej, z człowiekiem uważanym za osobę mającą największy wpływ na francuską gastronomię w XX wieku - z Paul Bocus.
Jean-Marc Tachet w latach 1987-2003 pracował w rodzinnej restauracji "Le Caberneauld", a następnie pełnił funkcję szefa kuchni w "La Diligence" w Morestel.
Jean-Marc Tachet w 1993 zdobył (w wieku zaledwie 25 lat) tytuł "Meilleur Ouvrier de France". Był najmłodszym zwycięzcą w historii tego konkursu. Mistrzostwa odbywają się co trzy lata i spośród kilkuset uczestników tytuł ten zdobywa zaledwie kilku z nich. Dyplom - odpowiednik dyplomu ukończenia studiów uniwersyteckich - laureaci otrzymują z rąk ministra edukacji narodowej. Medale zaś wręcza sam prezydent. Mistrzowie francuskiej sztuki kulinarnej z tytułem MOF otwierają dziś swe restauracje na całym świecie.
Jean-Marc Tachet należy dziś do najbardziej utytułowanych kucharzy francuskich.
Jean-Marc Tachet jest pierwszym tak utytułowanym szefem kuchni restauracji znajdującej się w Europie Środkowej.
Jean-Marc Tachet to artysta, bo gotowanie jest sztuką. I to sztuką, w której mistrzostwo osiągają nieliczni.
Jean-Marc Tachet jest wizjonerem. W sztuce kuchennej nie ma bowiem ograniczeń dla wyobraźni.
Jean Marc Tachet jest wizjonerem wybrednym. Tworząc swoje dzieła starannie dopiera składniki, tylko te najwyższej jakości. Z nich tworzy wyrafinowane w smaku i wyglądzie dania, którym nie można się oprzeć.
Bruno Schneider - Asystent Jean-Marc Tachet
Bruno Schneider ma dziś 31 lat.
Bruno Schneider swoją karierę zawodową rozpoczął w wieku 17 lat w Anglii,
gdzie praktykował przez rok w czterogwiadkowym „Regency Park Hotel”.
Bruno Schneider następnie pracował w restauracji „Maison Kammerzel”.
Bruno Schneider w listopadzie 1994 roku rozpoczął współpracę z Jean Marc Tachet.
Bruno Schneider przez 3 lata zbierał doświadczenie w Stanach Zjednoczonych w pięciogwiazdkowych luksusowych. Restauracjach.
Bruno Schneider powrócił do restauracji « La Diligence », aby potem pracować wraz z Jean Marc Tachet w „Swordfish”.
Bruno Schneider w lutym 2005 roku rozpoczął pracę w restauracji hotelu ”CULLY” gdzie pracował do kwietnia 2006 roku.
Bruno Schneider od maja 2006 pracuje w restauracji l'Ecru.
Asortyment
l’Ecru oferuje swoim gościom szeroki wybór najlepszych francuskich win i alkoholi. To jedyne miejsce w Polsce, gdzie nawet najbardziej wybredni koneserzy mogą spróbować jednego z Armagnaców z początku XX wieku wartego kilkanaście tysięcy złotych za butelkę. Wielbiciele francuskich win mogą wybierać spośród najsłynniejszych marek.