Galerie i Centra handlowe

L'Ecru, Najdro┼╝sza w Polsce restauracja francuska

Francuska restauracja L’Ecru, dzia┼éa w ┼é├│dzkiej Manufakturze od maja ...
Francuska restauracja L’Ecru, dzia┼éa w ┼é├│dzkiej Manufakturze od maja 2006 r. i jest najdro┼╝sz─ů restauracj─ů w Polsce. Restauracj─Ö zaaran┼╝owano w starej fabryce z czerwonej ceg┼éy. Wystr├│j restauracji utrzymany jest oczywi┼Ťcie w kolorze ecru.

Na ┼Ťcianach wisz─ů fotografie w sepii pokazuj─ůce najpi─Ökniejsze miasto ┼Ťwiata – Pary┼╝. Charakterystyczny dla wn─Ötrza jest du┼╝y kominek i posadzki w stylu francuskich chateau. Obowi─ůzkowe s─ů ┼Ťwie┼╝e r├│┼╝e, oczywi┼Ťcie w kolorze ecru. Szefem Kuchni l’Ecru jest Jean Marc Tachet, – posiadaj─ůcy tytu┼é Meilleur Ouvrier de France – najwy┼╝sze francuskie odznaczenie dla kucharzy. Jean jest jedynym pracuj─ůcym w Polsce (i Europie ┼Ürodkowej) Szefem Kuchni z tak wysokimi kwalifikacjami.

Historia

Jean-Marc Tachet – Szef Kuchni restauracji l’Ecru – dossier „Gotowanie jest sztuk─ů, a sztuka wymaga cierpliwo┼Ťci…” Jean-Marc Tachet urodzi┼é si─Ö w 1968 roku w Lyonie. Jean-Marc Tachet od 15 do 17 roku ┼╝ycia pracowa┼é dla Roger Roucou - prezydenta stowarzyszenia najlepszych francuskich mistrz├│w sztuki kulinarnej "Maitres Cuisiniers de France" oraz w┼éa┼Ťciciela restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin. Jean-Marc Tachet przez kolejne dwa lata rozwija┼é swoje umiej─Ötno┼Ťci u Gerard Cortembert - w┼éa┼Ťciciela "L'Auberge du Cep Fleury en Beaujolais" (2 gwiazdki w Michelin). Jean-Marc Tachet w latach 1986-1987 wsp├│┼épracowa┼é z ┼╝yw─ů legend─ů francuskiej sztuki kulinarnej, z cz┼éowiekiem uwa┼╝anym za osob─Ö maj─ůc─ů najwi─Ökszy wp┼éyw na francusk─ů gastronomi─Ö w XX wieku - z Paul Bocus. Jean-Marc Tachet w latach 1987-2003 pracowa┼é w rodzinnej restauracji "Le Caberneauld", a nast─Öpnie pe┼éni┼é funkcj─Ö szefa kuchni w "La Diligence" w Morestel. Jean-Marc Tachet w 1993 zdoby┼é (w wieku zaledwie 25 lat) tytu┼é "Meilleur Ouvrier de France". By┼é najm┼éodszym zwyci─Özc─ů w historii tego konkursu. Mistrzostwa odbywaj─ů si─Ö co trzy lata i spo┼Ťr├│d kilkuset uczestnik├│w tytu┼é ten zdobywa zaledwie kilku z nich. Dyplom - odpowiednik dyplomu uko┼äczenia studi├│w uniwersyteckich - laureaci otrzymuj─ů z r─ůk ministra edukacji narodowej. Medale za┼Ť wr─Öcza sam prezydent. Mistrzowie francuskiej sztuki kulinarnej z tytu┼éem MOF otwieraj─ů dzi┼Ť swe restauracje na ca┼éym ┼Ťwiecie. Jean-Marc Tachet nale┼╝y dzi┼Ť do najbardziej utytu┼éowanych kucharzy francuskich. Jean-Marc Tachet jest pierwszym tak utytu┼éowanym szefem kuchni restauracji znajduj─ůcej si─Ö w Europie ┼Ürodkowej. Jean-Marc Tachet to artysta, bo gotowanie jest sztuk─ů. I to sztuk─ů, w kt├│rej mistrzostwo osi─ůgaj─ů nieliczni. Jean-Marc Tachet jest wizjonerem. W sztuce kuchennej nie ma bowiem ogranicze┼ä dla wyobra┼║ni. Jean Marc Tachet jest wizjonerem wybrednym. Tworz─ůc swoje dzie┼éa starannie dopiera sk┼éadniki, tylko te najwy┼╝szej jako┼Ťci. Z nich tworzy wyrafinowane w smaku i wygl─ůdzie dania, kt├│rym nie mo┼╝na si─Ö oprze─ç. Bruno Schneider - Asystent Jean-Marc Tachet Bruno Schneider ma dzi┼Ť 31 lat. Bruno Schneider swoj─ů karier─Ö zawodow─ů rozpocz─ů┼é w wieku 17 lat w Anglii, gdzie praktykowa┼é przez rok w czterogwiadkowym „Regency Park Hotel”. Bruno Schneider nast─Öpnie pracowa┼é w restauracji „Maison Kammerzel”. Bruno Schneider w listopadzie 1994 roku rozpocz─ů┼é wsp├│┼éprac─Ö z Jean Marc Tachet. Bruno Schneider przez 3 lata zbiera┼é do┼Ťwiadczenie w Stanach Zjednoczonych w pi─Öciogwiazdkowych luksusowych. Restauracjach. Bruno Schneider powr├│ci┼é do restauracji «┬áLa Diligence┬á», aby potem pracowa─ç wraz z Jean Marc Tachet w „Swordfish”. Bruno Schneider w lutym 2005 roku rozpocz─ů┼é prac─Ö w restauracji hotelu ”CULLY” gdzie pracowa┼é do kwietnia 2006 roku. Bruno Schneider od maja 2006 pracuje w restauracji l'Ecru.

Asortyment

l’Ecru oferuje swoim go┼Ťciom szeroki wyb├│r najlepszych francuskich win i alkoholi. To jedyne miejsce w Polsce, gdzie nawet najbardziej wybredni koneserzy mog─ů spr├│bowa─ç jednego z Armagnac├│w z pocz─ůtku XX wieku wartego kilkana┼Ťcie tysi─Öcy z┼éotych za butelk─Ö. Wielbiciele francuskich win mog─ů wybiera─ç spo┼Ťr├│d najs┼éynniejszych marek.

Sklepy L'Ecru: adresy sklepˇw

L'Ecru Łódź

Podobne marki (restauracje, kawiarnie, gastronomia):

Cafe Club Style, Bonjour, Costa Del Mar, Bierhalle, KFC, Green Way, Cafe Modello, Habibi, Mc Donald's, Hana Sushi,

Forum: komentarze i opinie


Nick:

TreŠ:

Zobacz te┐: Mc Donald's

Mc Donald's

Przegladaj

 Kolekcje  Marki